Курка в духовці.

 Як приготувати курку? Здавалося б, дуже просте питання, але повірте, людей хвилюють й більш прості речі. Наприклад, як приготувати гречку. Тому вважаю не зайвим дати кілька корисних порад з приготування цієї птиці. Як підготувати, за якої температури готувати і з чим краще поєднувати курку – відповіді на ці питання в моїй статті.

ЯК ВИБРАТИ КУРКУ

Відповідь тут очевидна – за зовнішнім виглядом і запахом, звичайно якщо вона не запакована в плівку. Можна взяти звичайну фабричну курку-бройлера – вони є в будь-якому магазині або, так звану, фермерську. Останніх можна зустріти у великих супермаркетах або спеціалізованих магазинах. Вважається що м’ясо фермерських курей більш корисне за рахунок іншого раціону харчування і більш вільного вигулу, але точно на це питання ніхто не відповість. Особисто мені більше подобаються фермерські кури. Я вважаю, що в них більше смаку і структура м’яса мені подобається більше. Але є і ті, хто віддає перевагу м’ясу бройлерів нібито через більш ніжний смаку. Але найніжніший смак, звичайно ж, у маленького курчати. Це просто божественно.

ЯК ПІДГОТУВАТИ КУРКУ ДО ЗАПІКАННЯ

Перед тим, як відправити курку до духовки потрібно її підготувати. По-перше, потрібно видалити нутрощі, якщо вони є. Великі птахофабрики потрошать курей самі, але дрібні фермерські господарства іноді залишають всередині тушки курки печінку серце і шлунок. В цьому випадку, потрібно їх акуратно видалити. Так, щоб не пошкодити жовчний міхур, що знаходиться поряд з печінкою. Якщо жовч розтечеться, то м’ясо буде мати гіркуватий присмак. Частково вирішити задачу можна, якщо швидко посипати місце, де розтеклася жовч, великою кількістю солі, а потім змити. По-друге, потрібно промити курку. Навіть якщо вона була повністю патрана, краще її промити і потім обтерти від зайвої вологи паперовим рушником.
В принципі курка готова до запікання, залишилося тільки посолити і поперчити тушку всередині й зовні. Я люблю базовий варіант – сіль та перець, але ви можете скористатися спеціальними сумішами для курки. Також курку необхідно змастити жиром – вершковим або рослинним маслом. Так ви отримаєте рум’яної скоринки і не пересушите м’ясо.
Якщо ви хочете трохи прокачати свою курку, то скористайтеся порадою одного з великих шеф-кухарів сучасності Хестона Блюменталя. Він рекомендує замочити курку в сольовому розчині. З розрахунку 60 г солі (це близько 3 ст. л. з невеликою гіркою) на 1 літр води.

Курку потрібно покласти до відповідної ємності і залити необхідною кількістю води. Важливо, щоб курка була повністю у воді. У цьому розчині курка має перебувати 6-8 годин. Після чого солону воду потрібно злити і залити курку чистою водою на 30 хвилин. В процесі цих дій білок, який знаходиться в м’ясі трохи змінює свою структуру. Тепер, коли курка буде запікатися в духовці, то волога з м’яса не буде так сильно випаровуватися, в результаті чого птиця вийде дуже соковитою. Подальше приготування курки за цією методикою також трохи відрізняється від традиційного способу.

Курку обсушують паперовим рушником і змащують вершковим маслом, всередину закладають лимон і чебрець для аромату. Спочатку потрібно готувати курку кілька годин при температурі в 100 градусів, потім дістати з духовки і дати постояти їй хвилин 30. Після чого курку ставлять в розігріту до 200-220 градусів духовку на 10-12 хвилин, щоб отримати ідеальну золотисту скориночку. Цей варіант приготування хоч і досить клопіткий, але того варте. М’ясо курки виходить дуже соковитим і ніжним. Перевірено. Якщо ви хочете приготувати молоде курча, то можна його запекти як курку з лимоном, а можна розрізати і розгорнути, як курча тапака, попередньо відбивши його кулінарним молотком.

ЗА ЯКОЇ ТЕМПЕРАТУРІ ЗАПІКАТИ КУРКУ І ЯК ПЕРЕВІРИТИ ГОТОВНІСТЬ

Стандартна температура для приготування курки – 180 градусів. Можна готувати як з конвекцією, так і без. З режимом конвекції потрібно бути обережними – можна пересушити курку. Ідеально, якщо у вашій духовці є автоматизований режим для приготування птиці. Якщо у вашій духовці немає такого режиму, то час приготування курки може варіюватися від 40 до 90 хвилин, в залежності від розміру птиці і параметрів вашої духовки.

На середню курку знадобиться близько 1 години. Але щоб бути повністю впевненим у готовності, я рекомендую користуватися звичайним кулінарним термометром або термощупом. Курка готова, коли температура в середині грудки сягає 70-75 градусів.

З ЧИМ ЗАПЕКТИ КУРКУ

Базовий варіант – сіль, перець і рослинна олія або вершкове масло. Якщо не пересушите, то і так буде дуже смачно. Спробуйте готові суміші для курки, деякі з них навіть дуже смачні. Далі можна експериментувати, наскільки у вас вистачить фантазії. Лимон і чебрець – це як інь та янь для курячого м’яса. Перевірене століттями поєднання, яке дає дивовижний результат.

Можна використовувати як для цілої курки, так і для її окремих частин. Наприклад, курячі ніжки з лимоном і чебрецем це щось особливе. Якщо хочете відразу приготувати і гарнір, то додайте до курки овочів – ось така курка в жаровні з овочами виходить нереально смачною. А ще можна просто нафарширувати курку кукурудзою, яблуками або крупою, головне не забувати про ароматні трави – вони зроблять вашу страву просто божественною.

Готувати – це просто!








Комментарии

Популярные сообщения