Узбецький плов — прості правила приготування.

 Існує безліч рецептів приготування плову. І це зрозуміло, адже все залежить від місцевості, в якій ця страва готується. Незмінною залишається у всіх рецептах основа плову: рис, м’ясо, цибуля, морква і спеції.  Сьогодні у нас узбецький плов. За часів моєї бутності в Ташкенті моркву для нього брали виключно жовтого кольору. А рис для особливих випадків купувався на ринку. Кращим сортом вважається сорт «Дезіре», що в перекладі значить «ручний рис». А все тому, що перевіряють його якість руками, і спостерігати за цим процесом одне задоволення. В цій статті розажу про головні правила приготування узбецького плову. І одразу зазначу, що нічого складного в цьому процесі нема.

Інгредієнти для узбецького плову

У Ташкенті плов готують або на бавовняній оліїі, або на баранячому жирі, або в їх суміші. Бавовняна олія має певний запах, і тому її попередньо добре прожарюють разом з цілою головкою цибулі або просто з кісткою м’яса.

  • 500 грамів баранини (можна замінити іншим м’ясом, але тоді плов вже буде не зовсім узбецьким);
  • Баранячий жир і рослинне масло (за потреби);
  • 500 грамів рису;
  • 500 грамів моркви;
  • 300 грамів цибулі;
  • Набір спецій для плову.
  • Спосіб приготування узбецького плову

    У мене сьогодні баранина з кісточкою, а баранячий жир люб’язно надав продавець. Нагріваємо казан і витоплюємо до шкварок шматочки баранячого жиру. Забираємо їх після цього з казану. Жиру має бути достатньо – для мого казана це приблизно 2-3 см. Тому додала ще рослинне масло до цього обсягу.

  • Витоплюємо до шкварок шматочки баранячого жиру

    А тепер додаємо нарізану кільцями цибулю і обсмажуємо її до злегка золотистого кольору. Цибуля повинна бути повністю покрита жиром – інакше вона згорить. Ну і, звичайно, треба постійно стежити за смаженням цибулі.

    Додаємо до неї баранину і продовжуємо обсмажувати цибулю разом з м’ясом.

  • Що стосується м’яса, то, звичайно ж, перевага віддається баранині. Але готують плов також і з яловичини (НЕ телятини, вона дуже дієтична для цього), качки. Можна використовувати і курку, але знову ж враховуємо її дієтичні властивості.

    Отже м’ясо з цибулею обсмажується. М’ясо, до речі, обсмажую в даному випадку одним великим шматком, або кількома середніми за розміром. Таким чином утворюється рум’яна шкірочка, а всередині м’ясо залишається ніжним.

  • Моркву ріжемо брусочками і робимо це вручну. Додаємо її в казан і продовжуємо обсмажувати все разом до напівготовності моркви.

  • Додаємо моркву в казан і обсмажуємо все разом до напівготовності моркви

    Солимо м’ясо, додаємо спеції. Обов’язковою спецією в узбецькому плові є зіра (кумін), а ще – барбарис, гострий і солодкий перець. Додаємо гарячу воду. Її повинно бути стільки, щоб вона покрила м’ясо.

    В результаті у нас вийшов зірвак. Так по-узбецьки називається основа для плову – підлива. Додаємо в зірвак головку часнику, попередньо помивши його і видаливши верхні лусочки. Варимо зірвак на середньому вогні хвилин 30. Можна додати при необхідності ще гарячої води.

  • Перевіряємо на сіль. Зірвак повинен бути трохи пересоленим, так як частину солі потім візьме рис.

  • Зірвак повинен бути трохи пересоленим, так як частину солі потім візьме рис

    Підготуємо рис для узбецького плову. Для цього його треба попередньо залити гарячою підсоленою водою на 20 хв. А після цього промивати теплою водою до тих пір, поки вода не стане прозорою. Промивати рис треба обережно, щоб не пошкодити зернятка. Вони повинні залишатися цілими.

    Тепер вкладаємо наш рис в казан, розрівнюємо. Додаємо гарячу воду з чайника. Наливаємо її обережно по краю казана. Можна використовувати для цього навіть лопатку. Завдання – щоб шар рису залишився непошкодженим. Води треба додати 1-1, 5 см зверху рису. Безумовно, це залежить від якості рису. Неякісний рис розвалюватиметься.

  • Тепер варимо плов при максимальній температурі до повного википання води на поверхні рису.

  • Варимо плов при максимальній температурі до повного википання води на поверхні рису

    Тепер обережно збираємо рис гіркою до центру. Робимо кілька дірочок зворотною стороною лопатки і накриваємо кришкою казан.

    Через 20 хв можна перевірити плов. У дірочках при цьому повинна зникнути рідина. Якщо при цьому рис ще не зовсім м’який, то можна додати трохи гарячої води і продовжити готувати ще хвилин 7.

  • Вимикаємо газ і даємо плову постояти 20 хв. Після цього можна перемішати плов. Накриваємо кришкою, укутуємо і нехай постоїть ще півгодини.

    Після цього дістаємо наше м’ясо і нарізаємо його невеликими шматочками.

  • Дістаємо наше м’ясо і нарізаємо його невеликими шматочками

    Кладаємо в глибоку тарілку, потім додаємо зверху рис. Перевертаємо нашу тарілку на спеціальне блюдо – ляган. Зверху розміщуємо головку часнику.

    Подають узбецький плов з зеленим чаєм і салатами зі свіжих овочів.

  • Подають узбецький плов з зеленим чаєм і салатами зі свіжих овочів

    Якщо плов не вийшов, не біда. Шавля – саме так по узбецьки називається каша з рису. Але, я сподіваюся, що все у вас вийде і ароматний плов стане одним з улюблених в узбецької кухні.

    Смачного!



Комментарии

Популярные сообщения